Zeytin Ağacı Yaprağı ve Zeytin Çekirdeği Tozunun Faydaları

Zeytin Ağacı Yaprağı ve Zeytin Çekirdeği Tozunun Faydaları

ZEYTİN AĞACI YAPRAĞI ve ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ TOZU

Zeytin ağacının, yalnızca meyvesi ve ondan elde edilen yağı değil; yaprağı da, hatta çekirdeğinden elde edilen tozu da insan sağlığı yönünden önemlidir.

Zeytin Ağacı Yaprağı:

Bugüne kadar zeytin yaprağında, 100’e yakın madde elde edilmiştir. Yaprakta bulunan bu maddeler, zeytin çeşidine uygulanan kültürel tedbirlere, yetiştiği bölgeye ve hasat zamanına göre farklılıklar gösterir.

Zeytin yaprağında, 60-90 mg/gr oranında, oleuropein bileşiği bulunmaktadır. En aktif antioksidanlar, fenolik ve polifenolik bileşiklerdir. Oleuropein, başlıca polifenolik antioksidanlardan biridir ve yaprağın en etken fenolik bileşiğidir. Bu bileşik aynı zamanda terapötik (tedavi edici) etkiye sahiptir. Oleuropeinin içeriğindeki; elonoik asidin, antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikleri, laboratuvar koşullarında kanıtlanmıştır. Bu özelliğiyle, doğal antibiyotik olduğu bilinir. Vücudun bağışıklık sisteminde etki gösterir.

Oleuropein maddesi zeytin ağacının tamamında bulunan ve acı-buruk bir tadı olan bir maddedir.  Oleuropeinin içeriğinde bulunan elenolik asit ve oleuropein türevi olan kalsiyum elenolat, çok çeşitli mikroorganizma gruplarını uzak tutma özelliğine sahiptir. Zeytinin işlenmesi sırasında uzaklaştırılan Oleuropeinden faydanılması için insanoğlu zeytin yaprakların medet umar. Oleuropein hidrolizleri(molekülün su ile ayrışımı), antibiyotiklere direnç kazanmış mikroorganizmalar üzerinde, etkili ve çok değerli bir bileşendir.

Yapraktaki oleuropeinin, antibakteriyel özelliği kullanılmaktadır. Zeytine uzun ömrünü verdiği söylenen, oleuropein maddesi, Avrupa’da, gençleştirici kremlerden, haplara ve sütlerin özelliklerini artırmaya yönelik olmak üzere, çok geniş alanlarda kullanılmaktadır.

Zeytin yaprağında çeşitli flavonoidler bulunmaktadır. Fenolik ve flavonait bileşikler, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirip; hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar

Zeytin yaprağında, antiseptik bileşikler olan tanen bulunur.

 Zeytinin yaprağında, uçucu yağlar, organik asitler ve rezin bulunur.

Zeytinin yaprağı, düşük basınç altında, az ısıyla kurutulursa, yaprağın hem değerleri değişmez hem de acılaşmaz. Bu yüzden zeytin yaprağı kurutulup saklanır ve suda demlenerek içilir. Zeytin yaprağının çayı ve tentürü kullanılır.

Zeytin yaprağı, doğal antibiyotik ve antioksidan özellikler taşıdığı için eski çağlardan bu yana tedavide kullanılmıştır. Asırlardır yetiştiği coğrafyalarda zeytin yaprağı, ilaç olarak kullanılır.

Zeytin yaprağı özü:

Zeytin ağacı yapraklarından, fiziksel ve kimyasal metodlarla zeytin yaprağı özü elde edilir.

Yeşil toz görünümlü bu öz, tüm bileşikleri, saf olarak kapsamakla beraber; 250 mikrogram A vitamini, 40 mikrogram selenyum, 250 miligram C vitamini, 20 mg askorbil-palmitat içerir. Zeytin yaprağı özü, zeytin yaprağının bileşenlerini, konsantre olarak ihtiva etmektedir. Yani, 1 gr yaprakta, yaklaşık % 5 oleuropein bulunurken; 1 gr zeytin yaprağı özünde bu oran, % 20’lere kadar çıkmaktadır. % 6-15 oranında oleuropein içeren kuru zeytin yaprağı özü, ticari olarak satılmaktadır.

Yaprak özünün soğuk algınlığı, aşırı yorgunluk  ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Zeytin yaprağı, çay veya öz formunda alındığında; oleuropein, insan vücudunda bulunan iki enzim tarafından (esteraz ve beta –glukozidaz) elenoik aside dönüştürülür. Bu bileşik, güçlü bir antibakteriyal etkiye sahiptir. Özellikle de patojen bakteriler üzerinde, öldürücü bir etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır.

Zeytin yaprağı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Zeytin Çekirdeği Tozu

Doğanın mucizesi zeytinin sayısız faydaları bulunurken çekirdeği de faydalıdır. Zeytin çekirdeğinin öğütülerek toz haline getirilmesiyle oluşturulan zeytin tozu genellikle çay olarak demlenerek tüketilir. Çekirdekler ile birlikte zeytin yaprakları da harmanlanabilir.

Zeytin çekirdeği tozu çoğunlukla bademcik iltihabı için bu biçimde demlenerek kullanılmaktadır.

Mideyi güçlendirmek ve gevşeme sağlamak amacıyla zeytin çekirdeği tozu tüketen kişiler bu etki sayesinde kabızlık, hazımsızlık gibi durumların önüne geçilebildiklerini söylemektedirler.

Zeytin çekirdeğinde çeşitli bileşenlerin bulunması nedeniyle İlerleyen yaşlarda erkeklerde yaygın görülen prostat hastalığına karşı zeytin çekirdeğinin tozunun tüketimin yaygındır.

Zeytin çekirdeğinin ağrı kesici özelliği olduğu öngörüsüyle kas ve kemik ağrıları için zeytin çekirdeği tozu da kullanılabilmektedir.

Etiketler: zeytin yaprağı, zeytin çekirdeği faydaları
Mayıs 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR