SİYAH ZEYTİN-YEŞİL ZEYTİN
Yeşil ve siyah zeytin aynı ağaçta yetişmektedir Yeşil zeytin, zeytin meyvesinin olgunlaşmamış halidir. Yani yeşil zeytin ile siyah zeytin aynıdır.
Zeytinler olgunlaşmamışken yeşildir ve daha sonra yavaş yavaş kırmızı, alacalı, mor renge döner ve olgunlaştıkça siyah renk alır.
Zeytin, besin içeriği açısından oldukça değerli bir ürün olup, çeşitlerinin isimlendirilmesi şekline ve rengine çeşide göre yapılmaktadır. Zeytin meyvesinin kimyasal bileşiminin önemli bir kısmını su ve yağ oluştururken protein, selüloz, şeker, mineral maddeler, hidrokarbonlar, fenolik bileşikler ve tokoferoller de bileşimde yer almaktadır. Zeytinin bileşimini etkileyen faktörler arasında; olgunluk derecesi, yetiştirildiği bölge ve çeşit bulunmaktadır.
Tüm zeytinler işlenmeden önce acı tadı veren ve tat tomurcuklarınızla bağdaşmayan hale getiren glikozit içerir. Bununla birlikte bir alkalin ile kürleme, brinleme, fermantasyon yoluyla nötralize edilebilir.
Aralarında büyük farklar olmamakla beraber mümkünse ikisi de tüketilmelidir. Zeytin ve zeytin ürünleri tüketiminin kalp-damar hastalıklarına, kolesterole, sinir sistemine, sindirim sistemine, bağışıklık sistemine, kemik gelişimine, karaciğer sağlığına, göz sağlığına ve cilt sağlığına olan faydalarını göz önünde bulundurularak tüketilmesi gerekir.
İçerdiği mineraller ve A C D E K vitaminleri sebebiyle, mide dostu olması ve antioksidan özelliği nedeniyle kahvaltılarımızda yer almalıdır Bu nedenle sizlerde özellikle kış aylarında bol bol zeytin tüketerek birçok hastalıktan korunulabilir.
Kan şekerinin düşürülmesinde zeytinin önemi çok büyüktür. Bu nedenle kan şekeri yükselen insanlarda zeytinin büyük önemi vardır.
İster yeşil olsun, ister siyah olsun sofralık zeytin, yere değmeden, tam mevsiminde, dalından elle toplandıktan sonra kimyasal işleme tabii tutmadan, hiç bir katkı maddesi ilave etmeden, sadece su ve tuz ile fermente ederek hazırlanmalıdır. Böylece zeytin besin değeri kaybına ve vitamin kaybına uğratmadan sağlıkla sofralarınızda yer almalıdır.
Siyah zeytin ve Yeşil Zeytin Arasındaki Farklar
Siyah zeytin ile yeşil zeytin arasında büyük farklar yoktur. Zeytinin her iki hali de çok değerli bir besindir ve yeşil zeytinin de siyah zeytinin de yeterince tüketilmesi gerekir..
Yeşil ve siyah zeytin arasındaki en büyük fark ikisinin olgunluktur.Yeşil zeytin olgunlaşmadan toplanan ham meyvedir. Siyah zeytin, yeşil zeytinin olgunlaşmış yani siyahlaşmış halidir.
Yeşil zeytin siyah zeytine göre daha erken toplanır, bu yüzden olgunlaşmaz. Siyah zeytin ağaç üzerinde daha uzun süre kalmaktadır ve olgunlaşıp siyah renk alınca toplanır.
Yeşil zeytinin içerisinde daha çok su bulunur. Siyah zeytin, yeşil zeytine göre daha az su barındırır. Yeşil zeytin olgunlaşmadan toplandığı için içerisinde daha çok su bulundurmaktadır.
Yeşil zeytin daha yoğun iken siyah zeytin daha yumuşaktır. Ayrıca siyah zeytin, yeşil zeytinden daha kuru olma eğilimine sahiptir.
Yeşil zeytindeki yağ oranı siyah zeytindeki yağ oranının yarısı kadardır. Siyah zeytinler olgunlukları nedeniyle daha yüksek yağ içeriğine sahiptir ve temel olarak zeytinyağını çıkarmak için kullanılır. Yağ oranı açısından daha siyah zeytin daha yoğun olduğu için kalorisi de yüksektir
Yeşil zeytin yağ oranı bakımından siyah zeytine göre daha düşük kalorilidir.
Yeşil zeytin A vitamini yönüyle daha zengindir ve yeşil zeytinden üretilen yağ çok daha kalitelidir. Bununla beraber siyah zeytinde sodyum ve fosfat yönüyle yeşil zeytinden daha zengindir.
Yeşil zeytin siyah zeytine göre daha sert yapıdadır. Yeşil zeytinin yenecek aşamaya gelmesi için 3 ay bekletilmesi gerekmektedir. Siyah zeytin, yeşil zeytine göre daha yumuşak ve etli bir yapıya sahiptir. Siyah zeytin 15 gün ile bir ay arasında bir sürede yemeye hazır hale gelebilmektedir.
Yeşil zeytinin tadı acımsıdır. Siyah zeytin yeşil zeytine göre daha tatlıdır. Siyah zeytin etli ve hafif meyvemsi bir tada sahiptir.
Ülkemizde siyah zeytin yeşil zeytinden daha fazla tüketilmektedir.