Organik Zeytinyağı Seçenekleri
Organik zeytinyağı, sağlık bilincine sahip toplumda giderek daha fazla popülerlik kazanıyor. Bunun sebebi oldukça basittir. Zeytinyağı, güçlü bir antioksidandır. Yaşlanmaya ve kansere neden olan serbest radikalleri önler. Fakat kimyasal katkı maddeleri ve böcek ilaçları ile gübre içeren bir üretim, zeytinyağının faydalarını yok denecek kadar azaltmaktadır.
Başta kendi sağlığınız ve ailenizin sağlığı için saf ve organik ürünlere yönelmelisiniz. Bu ürünler hem sizin hem de gezegenimiz için büyük önem arz ediyor. Ürünlerde kullanılan kimyasallar uzun vadede doğaya zarar veriyor. Ne yazık ki pek çok üretici bunu hafife alıyor ve doğal üretim yollarını reddederek insan sağlığını tehlikeye atıyor. Kavlak Zeytinyağı tercih ederek, bu tip durumlara mahal vermezsiniz.
Taş Baskı Zeytinyağı
Taş Baskı Zeytinyağı elle toplanmış zeytinlerin granit değirmen taşları ile kısa sürede öğütülmesi ile elde edilir. 27 ºC'nin altında su kullanılarak çuvallarda zeytin hamurunun preslenmesi en doğal zeytinyağı üretimi yöntemlerinden biridir. Ayrıca bu geleneksel yöntem zeytinyağına yumuşak bir tat ve daha koyu sarı bir renk verir. Bu saf sızma zeytinyağı, kremsi, tereyağlı tadı ve altın sarısı rengiyle bilinir.
Soğuk Sıkım Zeytinyağı
Soğuk Sıkım tekniği ile ısı veya kimyasal kullanmadan zeytinyağı yapmanın yaygın bir yoludur. Zeytinlerin ezilerek hamur haline getirilmesi, ardından yağın hamurdan ayrılması için mekanik bir presle kuvvet uygulanmasını içerir. Tamamen organiktir. Genel olarak tükettiğimiz besinleri faydaları, aşırı ısı altındayken parçalanır. Bu nedenle soğuk presleme yöntemi zeytinyağının besin değerlerini korumanın en ideal yoludur.
Neredeyse tamamı yağ olduğundan dolayı Soğuk Sıkım Zeytinyağı kalori bakımından yüksektir. Ana yağ türü olan doymamış yağ sağlıklıdır. Doymuş yağ oranı yüksek diyetlerle karşılaştırıldığında, doymamış yağ oranı yüksek olanlar, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalıklarından iyileşmesinde etkilidir.
Doğal Zeytinyağı
Hemen hemen her yemekte kullanılabilen ve faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağı, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. E vitamini bağışıklık fonksiyonunda yer alan güçlü bir antioksidandır. K vitamini ise kanın pıhtılaşmasını engeller. Ayrıca özellikle çocuklar için kemik gelişimine katkıda bulunur. Organik zeytinyağının içeriğinde anti-enflamatuar etkilere sahip güçlü antioksidanlar yer alır. İçeriğinde en az 30 faydalı bitki bileşiği vardır.
Yapılan pek çok araştırma zeytinyağının sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve oleocanthal gibi bileşenleri barındırdığını kanıtlamıştır. Bunlar iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan bileşenlerdir. Oleocanthal, doğal bir anti-enflamatuar ajandır. Zeytinyağı ve içerisindeki zengin bileşenler özellikle kabızlığın giderilmesinde büyük rol oynar. Ayrıca osteoartrit ile savaşmaya yardımcı olmaktadır. Zeytinyağının cilt hastalıklarına iyi geldiği konusunda sınırlı bilgi bulunmasına rağmen pek çok kozmetik ürününde de ''tedavi edici'' olarak kullanılmaktadır.