KAVLAK HAKKIMIZDA
1900’lü yıllardan günümüze kadar, Dededen toruna devam eden Zeytin ve Zeytinyağı üretimimize 1964 yılından itibaren KAVLAK GIDA adı altında başlanmış olup 2016 yılı itibariyle Kavlak Zeytin Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. olarak Bursa’nın Gemlik ilçesinde siz değerli müşterilerimize hizmet vermekteyiz.
Firmamız 1999 yılında “Kontinü” sistemle zeytin işleme kapasitesi günlük 60 Ton ile çalışırken, günümüzde 300 Ton kapasiteye çıkartmıştır. Üretiminin bir kısmını ulusal zeytin firmalarına verirken, özel üretimlerini “Kavlak Zeytin & Zeytinyağı” adı altında, İstanbul-İzmir Otoyolu Gemlik Oksijen 68 Tesislerinde 2 Mağaza, İstanbul-İzmir Otoyolu Akhisar Oksijen 320 Tesislerinde 2 Mağaza, Gemlik Parsbey Mahallesi’nde 1 Mağaza ( Fabrika Satış mağazası ) 160 personelimiz ile siz değerli müşterilerimize sunmaktadır. İşletmemiz 200’den fazla ürün çeşidi ile ülke çapında Zeytin ve Zeytinyağı sektörüne verdiği hizmeti en üst seviyeye ulaştırmayı, tüketicinin damak zevkine en iyi şekilde hitap etmeyi amaçlamıştır. Kalitemiz ISO-22000-2005 ve GMP gıda güvencesi standartlarındadır.
KONTİNÜ SİSTEM ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ
Günümüzde kullanımı en fazla zeytinyağı üretim sistemidir. Zeytinler bu sistemde, sırasıyla; temizleme, kırma, yoğurma (malaksasyon) ve yağının ayrıştırılması işlemlerinden el değmeden geçer.
1- Temizleme: özellikle yağ kalitesi açısından ve kullanılan ekipmanların güvenliği için, zeytinlerin temizlenmesi çok önemlidir. Bunun için zeytinler önce, otomatik yıkama makinasında yıkanarak böcek, yaprak, dal, taş, toprak gibi unsurlardan arındırılır.
2- Kırma: Temizlenmiş zeytinler otomatik taşıyıcı ile kırıcıya taşınır. (klasik sistemlerde granitten yapılmış taş değirmenler kullanılmaktayken; Kontinü Sistemlerde, otomasyona elverişlilikleri nedeniyle metal kırıcılar kullanılır.) kırıcı, gelen zeytinleri hamur haline dönüştürür.
3- Yoğurma: Kırıcıdan gelen zeytin hamuru, malaksör denilen sisteminde, 20-25°c ısıda "en fazla" 90 dakika yoğurulur. Bu işlem yağın, hücrelerden ayrılmasını ve zeytin hamurunun, içerisinden zeytinyağının alınmasına olanak verecek bir kıvama gelmesini sağlar.
4- Yağın Ayrıştırılması: Zeytin hamuru ayrıştırma kıvamına geldikten sonra, malaksörden dekantöre iletilir. Dekantör, santrifüj tekniği ile bu hamur içindeki fazları (karasu), küspe (pirina) ve yağı ayrıştırır. Su ve pirina kendi depolarına gönderilir. çıkan zeytinyağı ise separatöre iletilir. Burada son işlem olarak, santrifüj ile zeytin partiküllerinden ayrıştırılıp süzülür.Üretilen zeytinyağları, özel krom tanklara aktarılarak muhafaza edilir.
TAŞ BASKI SİSTEM ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ
Taş Baskı Zeytinyağı zeytinin, taş değirmenlerde ezilerek çıkartılan saf zeytinyağıdır. Taş değirmende hamur haline getirilen zeytinler preslenerek zeytinyağı ayrıştırılır.
Taş Baskı Zeytinyağı taş baskı yöntemiyle tamamen fiziksel olarak sıkılması ile üretilir.
Taş baskı zeytinyağı, uzun ve zahmetli bir süreç sonrasında üretilir. Kendi ekseni etrafında dönen taşlar haznedeki zeytinleri ezerek hamurlaştırır. Hamur haline gelen zeytin daha sonra özel gözenekli çullar üzerine serilir. Daha sonra zeytin hamuru serili olan bu çullar 360 bar basınçla hidrolik prese yerleştirilir. Presler yavaş, yavaş kapanarak çullardaki zeytin hamurlarını sıkar.
Bu sıkıştırma esnasında torbalardan taş baskı zeytinyağı yavaş yavaş sızarak alttaki haznede birikir. Böylelikle hamurun içerisindeki taş sıkım zeytinyağın çok büyük bir bölümü alınmış olur.
Taş baskı zeytinyağı üretimi geleneksel yöntem olarak bilinmektedir. Taş baskı zeytinyağı üretimi yapan imalathaneler günümüzde çok azalmıştır. Emek ve çok fazla insan gücü gerektirdiğinden, düşük kapasitelidir ve Taş baskı zeytinyağı üretimi oldukça maliyetlidir. Kavlak Zeytin Sanayi siz değerli müşterilerimize Taş Baskı Zeytinyağı’nı ilk günkü tazeliğiyle ve saflığıyla sunuyor.
-
- Taş Baskı Zeytinyağı hiçbir katkı ve koruyucu madde içermez.
- Taş Baskı Zeytinyağında Serbest yağ asidi en çok %0.8 (Oleik asit cinsinden).
- Taş Baskı Zeytinyağı 5 °C altında donabilir. Soğuk Sıkım Taş Baskı Zeytinyağının tekrar çözülmesi kalitesini etkilemez.
- Taş Baskı Zeytinyağını güneş ışığı ve ısıdan uzak, serin ortamda ağzı sıkıca kapalı şekilde saklayınız.
- Taş Baskı Zeytinyağının Üretim tarihi, son kullanım tarihi ve parti numarası şişe üzerinde yazılıdır.
- Taş Baskı Zeytinyağı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Zeytinyağı Tebliği'ne uygun olarak üretilmektedir.